Звездни рейнджъри: доц. д-р Евгени Овчаров

няма коментари 446 гледания

Световният ден на авиацията и космонавтиката наближава, а ние използваме момента да ви запознаем с хората, които правят Планетариума в Музейко специален! Запознайте се доц. д-р Евгени Овчаров. 

През 1998 година той завършва Образцовия техникум  по механотехника в София. Четири години по-късно стаава  бакалавър по физика, а после и магистър и доктор по астрономия и астрофизика в катедра Астрономия към Физическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски”.

Вече почти 15 години Евгени се занимава професионално с наблюдателна астрономия. Изследванията, в които участва, са свързани с едни от най-активните и ярки обекти във Вселената – активни ядра на далечни галактики и избухвания на „Нови” звезди в близки галактики. Част е от един от водещите екипи в света, който се занимава с търсене и изследване на така наречените нови в галактиката Андромеда. (Еха!) Това са специален вид избухващи звезди, които са много важни за астрономите.

Заедно с колегите му, главно учени от катедра „Астрономия“ към СУ, но с участието и на астрономи от Института по астрономия с НАО Рожен към БАН, през последните 12 години са открили над 10 % от избухналите нови в Андромеда. Освен това са изследвали над 50 % от откритите въобще нови в този период.

Като доцент във Физически факултет на СУ от 2007 година преподава специализирани предмети в катедра Астрономия на СУ, както и няколко нови практически курса. От миналата година той е и ръководител на катедрата, а до преди няколко години се е занимавал активно и с писане на научно-популярни статии в различни списания.

Евгени мечтае да  разберем повече за най-бурните обекти и процеси, които са се случвали в ранните моменти на Вселената. Това, казва той, ще ни даде и много отговори на въпроси, свързани, както с най-началните мигове, така и със съвременната Вселена. Иска му се да открием много планети около други звезди, подобни на Земята, не само като размери и орбити, но и като условия.

През годините работа той пътува за различни летни школи и конференции, например в Испания и Германия,  но винаги е отделял най-много време за наблюдения с телескопите в НАО Рожен, а отскоро и с наблюдателната система в Студентска Астрономическа Обсерватория – САО Плана.

В свободното си време, Евгени обича да чете много фантастика. Има и няколко публикувани разказа. Винаги се е интересувал и от музика, от различните рок стилове. Свири и на китара, а заедно с други двама професионални астрономи от катедра Астрономия към СУ  имат своя рок-група с име „КОНТАКТъ”.

За Евгени е важно разбирането,  че представянето на достъпно ниво на науката пред деца е ключово за развитието на хората. Всеки човек има естествено желание за разбиране на света, в който живеем. При децата това любопитство е най-силно. Изключително важно е да го поддържаме и развиваме. Науката винаги е движела и променяла света. Много е важно именно учените да представяме по подходящ начин науката на децата, за да не загубят интереса си. Това няма задължително да ги направи учени, но със сигурност ще ги направи мислещи хора, запознати с заобикалящото ни пространство. Щастлив съм от възможността, която ми предоставя Музейко, да участвам активно в атрактивното поднасяне на науката пред най-любопитната част на обществото., казва той.

Любими в работата му в Музейко са усмивките на децата и техните родители. Това, че са щастливи и доволни от прекия досег с далечни космически обекти, както и че си тръгват с повече знания и засилен интерес към заобикалящия ни свят.

“Музейко е уникално място за България, освен това екипът на Музейко е съставен от прекрасни млади хора, заредени с много желание.”, добавя той.

Не може да избере любимо шоу в Планетариума, защото всички научни програми, които представят, за него са страхотни. Всяка от има различен подход и разглежда разнообразни обекти. Той и неговите колеги са ги създали  с много труд и желание и постоянно ги обновяват и доусъвършенстват. Очакваме те, за да ги видиш!

И ОЩЕ

Коментари

Остави коментар. Email адресът ти ще остане скрит. Задължителните полета са маркирани (задължително)

ГОЛЕМИТЕ МОЗЪЦИ