Звездни рейнджъри: Никола Каравасилев

няма коментари 843 гледания

Вчера отбелязахме Световния ден на авиацията и космонавтиката и ние използваме момента да ви запознаем с хората, които правят Планетариума в Музейко специален! Запознайте се Никола Каравасилев. 

Никола е завършил магистратура по Астрофизика в СУ „Св. Климент Охридски“, а средното си образование в НПМГ „Акад. Любомир Чакалов“, профил (Разбира се!) Физика. Още като студент започва да работи в НАО Рожен като оператор на двуметровия телескоп. Три години по-късно е назначен като физик в Института по астрономия към БАН, където работи до 2012-та година.

В момента пише своята докторантура по астрофизика във Физическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, но сигурно не му остава много време, защото е доста зает с преподаване на физика и астрономия.

През  2010-та година Никола е поканен да преподава Физика в Darbi College. В него той остава няколко години, а паралелно с това започва работа като хоноруван преподавател в Първа частна математическа гимназия, където води школи по физика и астрономия и до днес. Никола ръководи и школа по астрономия и в СМГ „Паисий Хилендарски“, като от скоро има и  часове по физика в това училище.

(Как му остава време, ще кажете – но неговите задачи съвсем не свършват до тук – сигурно знае някаква тайна за време-пространството, която не споделя. ;))

Никола е член на комисията, която организира Националната олимпиада по астрономия в България. През 2009, 2010 и 2011 година ръководи отбора, който представя страната ни на Международната олимпиада по астрономия, а от 2011  е и ръководител на отбора ни по астрономия и астрофизика. През 2012-та година  ръководи и българския отбор, участващ в Международния турнир на младите физици. Предстои му да ръководи същия отбор и през лятото тази година.

Той членува в Управителния съвет на Сдружението на ръководителите на олимпийските отбори по природни науки (СРООПН), а за няколко години е и в Управителния съвет на Съюза на физиците в България.

Никола си оставя време и за мечти, а най-голямото му желание в областта на астрономията е да разберем най-после какво ще се случи с Вселената след много, много време (Това на езика на астрономията означава 100 милиарда години).
“Ние и до момента не знаем дали тя ще се разширява вечно или някой ден ще започне да се свива. Това обаче е един въпрос от фундаментално значение за науката ни! Впрочем, ние и до момента не знаем дали Вселената е точно такава, каквато си я представяме…“, казва Никола.

Друго нещо за което мечтае е астрономите и физиците да могат да пътуват до „мястото на събитието“.
“Орнитолизите например, често правят експедиции, по време на които изследват от близо птиците, които са им интересни. Но те могат да направят това, защото всичките им птици са тук на Земята. Е, при нас астрономите нещата са по-сложни, защото ние в момента дори и до най-близката до Слънцето звезда не можем да достигнем, а какво остава за най-далечните от нас галактики… Та, аз си мечтая някой ден да е възможно всеки от нас да посети своя любим космически обект и да види от близо какво се случва с него. Знам, че това чисто технически ще е изключително трудно, но… все пак това е мечта.”, споделя той.

Като ръководител на отбори, които представят страната ни на различни международни състезания по физика и астрономия за ученици, Никола е пътувал в повече от 30 държави по света.

Едно от най-вълнуващите му пътувания е през лятото на 2015-та година, когато посещава Индонезия и Сингапур. “Това са два свята напълно различни един от друг и нямащи нищо общо с България и Европа. Имахме възможността да се докоснем до екзотиката на индонезийската култура, а също и да опитаме от традиционната им кухня. Също така, останахме много впечатлени от изключително високотехнологичния, подреден и строго организиран Сингапур.”, разказва Никола.

Друго интересно негово пътуване се случва през лятото на 2012-та година. Тогава посещава  Рио де Жанейро, а на връщане има възможността да се разходи и из Абу Даби. През зимата  тази година му предстои и друго екзотично пътуване до град Бубанешвар в Индия.

Извън работата му, както е видно не му остава никакво време за хобита и странични занимания, но като по-млад много обичал да спортува. Ходел поне по два пъти седмично да тича около езерото в квартала, в който живее или в парка. :)

Желанието му да се занимава с наука и деца се заражда през 2006-та година, когато е студент в първи курс във Физическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. Тогава с негов колега и много добър приятел – Николай Качаров решават да започнат да провеждат школа за подготовка за олимпиадата по астрономия. Постепенно техните ученици ставали все повече и повече, като постигали  все по-големи успехи. Още през първата учебна година имали ученик с медал от Международна олимпиада по астрономия.

Много от децата, на които преподава и в школите на СМГ „Паисий Хилендарски“ и Първа Частна математическа гимназия, в последните няколко години печелят много отличия по астрономия на международно ниво.

От няколко години на абсолютно доброволни начала, Никола ръководи и школа по физика във Физическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. В нея обучава учениците си, както да решават сложни задачи, така и да правят физически експерименти, нещо, което определено липсва в българското училище според него.

Основната му мотивация за всичко това е да предаде знанията и уменията си на учениците и те да имат стимул някой ден да изберат науката като свое професионално призвание. Но дори и това да не стане, Никола ще бъде удовлетворен от факта, че физиката и астрономията са развили техния интелект и със сигурност са ги научили да бъдат критични и мислещи хора.

В работата си в Музейко най-много харесва това, че е заобиколен от енергични и инициативни млади хора, повечето от които са или учени или имат огромен интерес и ентусиазъм към науката. “Атмосферата е наистина невероятна.”, казва той и добавя – “Като аз често казвам, че Музейко е най-приятното ми работно място.” (А той, както виждаме, има база за сравнение.).

Харесва му и възможността да показвам красотата на астрономията на хора, които не се занимават с тази наука. Огромно удоволствие за него е да чуе децата, на излизане от Планетариума, да казват, че им е харесало и искат отново да се върнат тук. Случвало му се е дори някои деца да го попитат как и те могат да станат астрономи като него.

Никола ви очаква в Планетариума за любимото си научно шоу  – „Вълшебните съзвездия“!

И ОЩЕ

Коментари

Остави коментар. Email адресът ти ще остане скрит. Задължителните полета са маркирани (задължително)

ГОЛЕМИТЕ МОЗЪЦИ