Мария Цонова от Американо-английската академия (AEA) разказва за запознанството с Музейко

няма коментари 730 гледания

 

Мария Цонова е Директор маркетинг и прием на нови ученици в Американо-английската академия (AEA). По образование е икономист и има докторска степен по икономика и управление от Университета за национално и световно стопанство в София. Завършила е средно образование с профил математика и информатика в Софийска математическа гимназия.

Преди да се включи в екипа АЕА, в продължение на 15 години е работила като управленски консултант и бизнес анализатор. По същото време е работила и като преподавател в областта на професионалното обучение, като в продължение на две години е била и гост-лектор по икономикс към AEA.

Мария има син на 10 години, който е ученик на Американо-английската академия от 3-годишна възраст.

Музейко се срещна с нея, за да научи повече за това какво ще прави заедно с AEA.

Какво е American English Academy?

Американо-английската академия е частно интернационално училище за ученици от детска градина до 12 клас. В училището се обучават около 260 деца, представители на повече от 30 различни националности. Училището е акредитирано от три американски институции Accreditation International, National Council for Private School Accreditation (NCPSA) и Middle States Association – Commission on Elementary and Secondary Schools (MSA-CESS).

Американо-английската академия предлага две образователни възможности – обучение в интернационална програма и обучение в билингвална система. Обучението в интернационалната ни програма е изцяло на английски език и се базира на американските образователни стандарти Common Core, като се използват учебници от най-престижните издания за англоезична учебна литература – McGraw-Hill, Holt McDougal, Houghton Mifflin Harcourt и други. Билингвалната система е разработена съвместно с ЧСОУЧП „Абрахам Линкълн“ и предлага на българските ученици от предучилищна група до 9 клас обучение на два езика, по два образователни стандарта – съответно български и американски. За всеки завършен клас и етап на обучение тези ученици получават легитимни български и американски документи.

Как се запознаха Музейко и American English Academy?

Научих за Музейко от публикациите в медиите, още докато течеше подготвителната работа по откриването на научния музей. Силно се заинтригувах и очаквах откриването на Музейко с огромно нетърпение. От самото начало беше ясно, че Музейко ще предложи на децата нещо различно, интересно и много полезно. Реших да изчакам откриването на музея с идеята да се свържа с неговия екип, за да се запознаем и да обсъдим възможностите за съвместна работа. Впоследствие се оказа, че в мениджърския екип на Музейко работи една дама, бивш преподавател на Американо-английската академия и съответно с това контактът се получи съвсем лесно и естествено.

А какво ще правят заедно?

Музейко и Американо-английската академия имат много възможности за партньорство, тъй като и двете организации функционират в областта на образованието и науката. Към настоящия момент ние партнираме на Музейко в качеството си на спонсор на Science Lab. Това е първият проект, в който участваме, като се надявам в бъдеще да открием още много нови възможности за съвместна работа. Предстоят ни разговори и обмен на идеи за бъдещи съвместни начинания. Двете организации си приличат и по своя иновативен характер и съм сигурна, че новите ни проекти ще бъдат много интересни и полезни за децата.

Разкажи ни повече за Science Lab – защо тези знания ще са ни полезни?

Според мен, едно от огромните предимства на Музейко, не само по отношение на Science Lab, а и по принцип, се състои в това, че предлага на децата занимания в интерактивен режим – децата имат възможност да провеждат експерименти, да наблюдават на живо, да участват в дискусии. Това е съществено, тъй като съвременните деца са представители на поколение, което изключително много се различава от предходните. Характерно за днешните деца е това, че те боравят с дигитални устройства от много ранна възраст, изложени са на много силно стимулиране на сетивата в аудио-визуален аспект и са свикнали на изключително бърз достъп до информация. Тези специфики на съвременните деца поставят обучаващите организации пред едно доста сериозно предизвикателство – да задържат вниманието на учениците, да провокират техния интерес и да поддържат тяхната устойчива мотивация. Един от начините това да се постигне е чрез внедряването на интерактивен елемент в обучението и активното въвличане на всички сетива на децата – те трябва да видят, да чуят, да пипнат, да помиришат, да вкусят. Именно това прави Музейко. Същите тези принципи намират приложение и в обучението на учениците от Американо-английската академия.

Коя е най-сложната дума на английски?

Никога не съм се замисляла коя е най-сложната дума на английски. В момента ми хрумват две думи, които винаги внимавам как изписвам – entrepreneurship и colleague. :)

Коментари

Остави коментар. Email адресът ти ще остане скрит. Задължителните полета са маркирани (задължително)

ГОЛЕМИТЕ МОЗЪЦИ