Намери ни
Карта
Начало / Програма / Любопитно за слона

Програма:

Любопитно за слона

Слоновете са сред най-удивителните животни на света. Най-общо те се делят на Африкански и Индийски слон и съответно обитават Африка, на юг от Сахара, и горите на Индия и Югоизточна Азия. Ето и някои любопитни факти за тях:

1. Мъжките африкански слонове днес са най-големите сухоземни животни и могат да достигнат височина от 4 метра и тегло от 7000 килограма.

2. В хобота на мъжкия африкански слон, той може да засмуче около 10 л. вода

3. Соновете имат само 4 зъба, всеки от които е дълъг 30 см.

4. На края на хобота си слоновете имат две тънки окончания, които се наричат още и пръсти. Те са толкова фини, че с тях слонът може да вдигне дори фъстък от земята.

5. Най-големият враг на слона е човекът. От една страна той разрушава горите и местоопитанията на слоновете и най-вече развива и поддържа търговията със слонова кост, заради което слоновете често стават жертва на бракониери.

 

Предизвикателство за теб:

Можеш ли да разбереш защо казваме за някой, че "помни като слон"?

 

Гледайте научни закачки и творчески игри от поредицата МузейкоВкъщи във Facebook страницата на Музейко ТУК и на музейковския YouTube канал ТУК.


 

Photo by Tobias Adam on Unsplash

Музейко е създаден и финансиран от:
© 2020, All Rights Reserved
Условия за ползване|Общи условия | Вашите лични данни | Политика за бисквитки | Свържете се с нас
Developed by ICYGEN