Джеймс Кларк Максуел

няма коментари 1229 гледания

На 13 юни се навършват 185 години от рождението на Джеймс Кларк Максуел. Той е велик учен и си заслужава да научим малко повече за него и постиженията му във физиката!

В класацията за 100-те най-велики физици, Максуел заема напълно заслуженото трето място, след Нютон и Айнщайн.

Когато попитали Айнщайн, дали той стъпва на раменете на Нютон (това е асоциация с цитата на Нютон  „Ако съм видял надалеч, то е защото съм стъпнал на раменете на гиганти.“), той отвърнал: „ Не, стъпнал съм на раменете на Максуел.“

Със знаменитите си четири уравнения, Максуел прави първото в историята на физиката обединение на сили и взаимодействия. Той не само показва единната същност на фундаментално ниво на електрическите и магнитните явления, но и, че светлината е електромагнитна вълна. Така той обединява три различни области на физиката – електричеството, магнетизма и оптиката. Публикуваният през 1873 г. „Трактат върху електричеството и магнетизма“ е в основата на откриването на радиото и електрониката, които всички обичаме, а в началото на XX век води и до двете най-важни теории в модерната физика – квантовата и теорията на относителността.

Освен грандиозния си принос в електромагнетизма, Джеймс Кларк Максуел е не по-малко успешен и в изследванията си в други области на физиката и математиката. С работата си върху цветовете и възприемането им от човешкто око, Максуел прави първата стабилна цветна снимка.

Той разрешава и съществуващия по онова време Парадокс на пръстените на Сатурн – хората не са разбирали тяхната стабилност, защо не се разрушават, не падат върху или не отлитат далече от планетата. Максуел математически доказва, че за да са стабилни, трябва да са образувани от малки частички, а да не са плътни. Предположението му е потвърдено 123 години по-късно, през 1980 г, когато космическия апарат Вояджър 1 преминава покрай Сатурн.

Максуел показва пътя и на квантовата механика с въвеждането на вероятностите във физиката на микрообектите, което прави като изследва температурата на газовете и стига до разпределението на молекулите по енергия/скорости, наречено по-късно разпределение на Максуел-Болцман.

В допълнение към огромните му професионални успехи, в личния си живот Максуел е бил известен с удивителната си работоспособност, щедростта си и благия и дружелюбен характер.

А ти искаш ли да станеш учен? Очакваме те в Музейко!

И ОЩЕ

Коментари

Остави коментар. Email адресът ти ще остане скрит. Задължителните полета са маркирани (задължително)

ГОЛЕМИТЕ МОЗЪЦИ