Какво сме дали на света? Български изобретения – част II

1 2216 гледания

SpaceFoodSkylabTray

Първата жена в света, участвала в боен полет

Райна Касабова е първата жена в света, която участва в боен полет на изтребител. Тя била на 15 години, когато заминала да служи като доброволка в полева болница по време на Балканската война. Полетът, в който участва, трае 43 минути, от самолета Райна хвърля позиви с призив за спиране на кръвопролитията. През 2009 г. на нея е кръстен и ледник в Антарктика.

Космическата храна

Третата страна в света, регистрирана в Организацита на обединените нации (ООН) след САЩ и Съветския съюз, която изпраща храна в Космоса, е България. Българската космическа храна е изобретена от учени от Института по криобиология и лиофилизация. Тук трябва да се спомене името на академик Цветан Цветков. Екип под негово ръководство разработва и внедрява лиофилизирани храни на различна основа и функционални храни за хранене при екстремални условия, получени по съвременни криобиотехнологични методи.

Използването на слънчевата енергия

Димитър Чернев получава световно признание за изобретението си – батерия за използване на слънчевата енергия. Това откритие е първото по рода си, което помага за използването на слънчевата енергия за отопление и охлаждане.

Откриването на шестия тон на сърцето

Откриването на шестия тон на сърцето помага за възстановяването на сърдечния ритъм и избягването на грешки при диагностициране на работата на сърцето. Откритието е направено от българския професор Иван Митев и носи неговото име  – тон на Митев.

Лекарство от блатно кокиче

Лекарството Нивалин се използва за лечение на детски паралич и намира особено приложение в неврологията. Откритието е на проф. д-р Димитър Пасков – български фармаколог, един от основоположниците на българската експерементална фармакология, и е направено през 1956 година.

Скоростната кутия

Автомобилите Сузуки, Хонда, Рено и Тойота използват автоматична скоростна кутия, изобретена от Румен Антонов. Българският изобретател в областта на автомобилостроенето прави своето откритие през 1991 година и скоро след това го продава на водещи производители на автомобили.

Първото в света антиоръжие

Българският инженер Юри Марков е изобретил уникално “антиоръжие”. Уредът е с големината на джобно ножче и открива всякакви взривни вещества и огнестрелно оръжие. Уредът, който тежи едва 500 гр., може да открие огнестрелно оръжие или взрив в радиус по-голям от 10 метра, а дори и през бетонна стена.

Говореща книга за незрящи

Български студент в САЩ заема първо място в конкурса за създаването на модели – цифрови говорещи книги за незрящи. 23-годишният Лъчезар Цветанов от София учи промишлен дизайн в университета в Бриджпорт, Кънектикът.

Неговият “Dook” е бил избран за най-добър проект сред тези на 146 ученици от 28 училища по дизайн. При отварянето на сребърната корица книгата достига стандартен размер. Бутони с различни форми по краищата улесняват на незрящите читатели да използват устройството.

Революция в превода

Инженер Койчо Митев е направил революция в междуезиковото общуване. “Методът за компютърен междуезиков превод” представлява алгоритъм за цифрово кодиране на човешката реч. С негова помощ се постига общуване на майчин език в реално време, без присъствието на преводач. Устройството, което извършва трансформация на цифровите кодове, е чип, вграден в телефонната слушалка. Изобретението на инж. Койчо Митев е носител на голямата награда “Джон Атанасов” на изложението за изобретения и иновации “Евроинтелект-2003” и на 21-то световно изложение за иновации “Inpex” в САЩ през 2005 година.

Повелителят на атома

През 1950 година на Женевската конференция САЩ оповестяват, че разполагат с надеждна система за регистриране на ядрените експлозии, където и да било по света, и се споразумяват със Съветския съюз за мораториум върху изпитанията на атомно оръжие в атмосферата. В основата на създадената в САЩ система за контрол стои загадъчният физичен феномен ЕМП (електромагнитна пулсация). През далечната 1962 година, за първи път в американския печат се появява информация за “изключителната роля, която това откритие има за сигурността на САЩ и на световния мир” и се съобщава името на неговия автор – проф. д-р Кръстьо Кръстев.

Усъвършенстване на буталата на парната машина

На 4 март 1857 г. в Париж се провежда редовното заседание на авторитетното Дружество за подкрепа на националната промишленост, на което българина Николай Тошкович защитава своето изобретение, свързано с усъвършенстването на буталата на парната машина. Българският технически гений предлага използването на еластични пръстени, разположени в специални канали по повърхността на буталото. Парижкото Дружество за подкрепа на националната промишленост не само дава висока оценка на това изобретение и патент на изобретателя, но и определя комисия, която да оказва на изобретателя съдействие в по-нататъшната му работа по усъвършенстване на буталото и неговото приложение в железопътните локомотиви.

Браунов газ

Юл Браун, или Илия Вълков, е роден на 20 април 1922 година във Варна. Той е откриватeл на т.нар. браунов газ. Брауновият газ представлява смeс от газообразeн водород и кислород в обeмно отношeниe 2:1. Газът сe получава чрeз eлeктролиза на вода, при която сe отдeлят водород и кислород. Браун открива прост способ да ги съхранява заeдно в eдин и същ рeзeрвоар, бeз тe да избухват. Когато смeс от водород и кислород гори и избухва, тя нe избухва навън, а навътрe. Българският учен успява да “впрегне” тази уникална рeакция за задвижванeто на вакуумeн автомобилeн двигатeл. Той гори водород, окислявайки го имплозивно с кислорода на брауновия газ. Илия Вълков е участвал и в създаването на нови газови смeси за дълбоководно лeководолазно дишанe с акваланг бeз използванeто на твърди лeководолазни скафандри с нормално атмосфeрно наляганe. Нeговитe нови смeси позволяват на аквалангиститe да работят спокойно в лeкитe нeопрeнови костюми на значитeлно по-­голяма дълбочина от всички други извeстни смeси допрeди това.

източник: www.come2bulgaria.com
снимка:  www.thefoxisblack.com 

И ОЩЕ

1 Коментар

Коментари

Остави коментар. Email адресът ти ще остане скрит. Задължителните полета са маркирани (задължително)

ГОЛЕМИТЕ МОЗЪЦИ