Какъв е този звук?

няма коментари 728 гледания

Чудил ли си се какъв е този звук, който чуваш, когато някой си пука пръстите? Учените също се чудят.

За да разберем, трябва първо да знаем какво е синовиална течност.
Синовиалната течност се съдържа в ставната капсула, намалява триенето между ставните повърхности и дава хранителни вещества на хрущялите, като така осигурява плавното им приплъзване. Има я в коленете, лактите, тазобедрената става, а в нея има газ.

През 70-те години на миналия век повечето учени мислели, че звукът от пукане на пръстите идва от балончета синовиална течност, които се пукат. Нови доказателства обаче сочат, че може би звука е предизвикан от точно обратното – от формирането на кухина, пълна с въздух в ставата, когато костите се отдалечат една от друга.

Но как изобщо се прави такова проучване? Учени от университета в Албърта намерили хора, които много често пукат пръстите си и ги поставили под наблюдение с магнитен резонанс.

Ето какво видели:

Gregory Kawchuk, University Of Alberta/Plos Media

 

 

Така установили, че когато костите в ставата се отдалечават една от друга, отрицателното налягане или с други думи газът (вероятно азот) в синовиалната течност се събира, в резултат на което се образуват мехурчета – научният термин за това е трибонуклеация (tribonucleation). И с това идва звука.

Когато костите отново се съберат балончето бързо се пукат, но на този етап звукът вече е бил издаден, противно на първоначалните теории.

източник: Wired.com 
снимка: sobesednik.ru

И ОЩЕ

Коментари

Остави коментар. Email адресът ти ще остане скрит. Задължителните полета са маркирани (задължително)

ГОЛЕМИТЕ МОЗЪЦИ