Маргарита: За изкуството в точните науки

1 386 гледания

Запознай се с Маргарита!

Тя обича да рисува – целият ѝ дом е украсен с нейни картини и често подарява свои творби на приятели. Много е добра и в създаването на форми с балони – може да прави цели пана, арки и фигури от дълги балони, а в изработването на пинята е истински специалист! Обича да декорира и украсява за рожден ден или друг весел повод.

Маргарита винаги е искала да работи с деца. Тя е завършила социална педагогика в Софийски университет “Св. Климент Охридски”, а след това започва да работи в ясла, детска градина и училище. Там разбира колко важна е взаимовръзката между теоретичните знания и практиката, и че за да е специалист трябва проучи цялостно развитието на човека. Необходимо ѝ е доста да прочете и осмисли знанията чрез натрупания опит в практиката, за да ги затвърди в онази положителна насока, която ще я освободи да работи с увереност, но и да търси още отговори. И желанието ѝ да продължи в тази посока става още по-голямо.

Организирала е стотици партита в различни детски клубове. През това време имала възможност да наблюдава много от артистите, които изготвят програми за малките посетители. Казва, че е работила като външен аниматор в почти всички детски клубове в София.

Разликите между Музейко и детски клуб са големи, казва тя. Партитата с феите, принцесите и клоуните протичат в друга посока – има програма и тема, но да работиш с голям екип, който всеки ден те зарежда с научна информация, като този на Музейко, за Маргарита е много интересно, различно и вълнуващо. Разбира, и че науката също е нещо повече от забавление. За да я предадеш на децата трябва всеки ден да търсиш нови знания и умения, да сменяш и развиваш темата.

Преди заниманията си в частни клубове Маргото е била и учител в различни държавни и частни детски градини и училища в столицата – казва, че там нещата също са много различни от кубовете – има големи групи деца и строги правила на работа, което тя определя като незаменим опит.

Няколко години преподава в частно училище, където идват много чужденци от Сирия, Либия и Египет. Там тя усвоява методиката на езиково обучение по български език за чужденци. Това е образен метод на преподаване, в който учителят няма нужда да говори езика на учениците си. В началото тя не е сигурна, че ще се справи, но срещата ѝ с тези деца дава много добри резултати. По време на работата си там, тя изучава неврологичните основи на знанието у детето и подходите за обучение. За нея е важно децата да изявят своите скрити резерви, както и да проявят творческата си страна при решението на задачи.

Била е и учител по изкуство за кратко, а сега усеща че ѝ липсват познания в точните науки. Готова е да навакса с помощта на Музейковците, защото когато работиш с деца трябва да си готов да научиш нещо ново във всеки един момент.

Маргарита казва, че нищо друго не ѝ носи такова удовлетворение като работата с деца, защото това е професия, която ѝ дава възможност да разбира човека до себе си, както и себе си.

Обича работата си в Музейко, защото всеки ден получава нова информация и се справя с нови предизвикателства. Още когато чува за научния център толкова се вдъхновява, че са и необходими само 3 минути в сайта, за да разбере, че това е мястото, на което иска да работи занапред.

Можете да я срещнете там почти всеки ден, където тя води Музейко Клуб и превръща уроците в забавни приключения!

1 Коментар

  1. Ивелина Николова

    Имам шанса да познавам лично “принцеса ” Марго и бих допълнителна,че преди всичко тя е уникален човек роден да се занимава с деца.Пожелавам и успех е нека да продължава да бъде все така всеотдайна на работата си.

Коментари

Остави коментар. Email адресът ти ще остане скрит. Задължителните полета са маркирани (задължително)

ГОЛЕМИТЕ МОЗЪЦИ