Невен Дилков: “Телекомуникациите са индустрията, в която научните постижения незабавно намират практично приложение.”

няма коментари 668 гледания

Neven Dilkov

Запознай се с Невен!

Той има сериозна работа – управител и собственик е на Нетера – независим телеком оператор, който предоставя услуги на други оператори и корпоративни клиенти най-вече в България и региона, но все повече и из други страни в Европа и дори Африка! 

Преди да се заеме с тази задача, Невен е учил в Техническият университет в София, Университета Цинхуа в чааак в Пекин и е завършил West Virginia Wesleyan College в САЩ със специалност Computer Science! След като завършва започва да работи в Чикаго, където работи като софтуерен консултант. През 1986 година той се връща в България и започва бизнеса на Нетера.

Невен, как се запозна с Музейко?
Забелязах рекламите още по време на строителството на Музейко и ми стана много интересно.

Разкажи ни повече за това какво Neterra предложи на децата в Музейко? Какво научиха децата?
Нетера подготви за децата от 3 до 99 години игри за предаване на тайни съобщения през Шептящи антени; закодиране и разкодиране на изречения чрез стара римска технология; оставихме в ръцете на децата първия български персонален компютър Правец, както и пишеща машина, които провокираха впечатляващи въпроси. Посетителите на Музейко също имаха възможност да осъществят истинска радио връзка с далечни страни. Колеги от фирмата, заедно с Музейковците представиха тези и други експерименти през целия съботен ден.

При подготовката на събитието се водихме от две основни цели.
Първо, ние осъзнаваме, че в нашето съвремие технологиите са на толкова високо ниво, че дори за нас, специалистите, е невъзможно понякога да разберем как работят. Затова си поставихме за цел да представим основни технологии по разбираем начин, който да отключи любознателността и дългосрочния интерес на хората към технологиите, с които делим ежедневието си.

Втората ни цел беше всичко, което правим, да е с фокус към комуникацията между хората – всички експерименти да са свързани с това как да достигнем до другия човек, от другата страна на жицата, антената и пространството – понякога преодолявайки хиляди километри и решавайки заплетени казуси като това как да запазим информацията само за този, който искаме да я получи. 

Вярваме, че е възможно човек да се забавлява докато изучава света и технологиите. Затова сме сигурни, че рождения ден на Нетера в Музейко беше уникално преживяване.

Има ли наука в телекомуникациите?

Радио сигналът през земното кълбо ли преминава, когато говорим с някого от другата страна на Земята? Може ли светлината да бъде изкривена? Колко точно умни са умните телефони? Всички тези въпроси са възникнали в главата на някой учен или инженер много преди да се стигне до тяхното прилагане в практиката. Телекомуникациите са индустрията, в която научните постижения незабавно намират практично приложение. Затова са и толкова интересни, а понякога и много сложни. Ние можем да покажем колко прости са те в своята дълбочина и как могат да ни помагат по най-непосредствен начин.

А дали родителите също научиха нещо?

Всички ние по-големите, си оставаме и малко деца и много обичаме да си играем. Това и направихме с всички, които ни посетиха в Музейко.


По какво си приличат Музейко и Neterra?

И двете организации се занимаваме с телекомуникации – при нас на 100% процента, при вас като една от основните теми.
И може би едно от най-важните прилики – забелязах, че и при Нетера и при Музейко, хората наистина се забавляват докато работят и това беше видно за всички.

Очакваме те в Музейко, където можеш да изпробваш антените на Нетера!

И ОЩЕ

Коментари

Остави коментар. Email адресът ти ще остане скрит. Задължителните полета са маркирани (задължително)

ГОЛЕМИТЕ МОЗЪЦИ