Невероятна лампа, която работи без батерии, електричество или слънчева светлина

1 1821 гледания

GL_1-1

Въпреки че много от нас приемат за даденост това просто да натиснем един ключ и да получим необходимата изкуствена светлина, около един милиард души все още живеят без електричество. Това означава, че много от хората разчитат на опасните и скъпи керосинови лампи, за да си осигурят светлина за учене, работа или готвене след залез слънце.

Но екип инженери от Великобритания са разработили ново устройство наречено GravityLight (Гравитационна Светлина), което работи само със силата на гравитацията.

Устройството ѝ е доста просто – работи почти като макара – всичко, което трябва да направиш е да закачиш 12 кг тежест в единия край на връвчицата от топчета (това може да бъде торба с камъни, пясък, или нещо друго, което имаш под ръка) след което да вдигнеш тази тежест като издърпаш надолу връвчицата през лампата, закачена на другия край.

Благодарение на гравитацията, тежестта бавно се спуска надолу, обратно към пода, трансформирайки потенциалната енергия в кинетична, докато пада. Тази кинетична енергия задвижва зъбно колело и полимерна зъбна предавка, които дават светлина на LED крушката, докато се движат. След като веднъж тежестта стигне до пода, светлината угасва и всичко, което трябва да направиш е да повториш процедурата, но всяко дръпване осигурява между 20 и 30 минути светлина, в зависимост от това, колко високо първоначално е поставена светлината.

Екипът сега събира средства за втора версия на GravityLight в платформата Indiegogo, с надеждата да събере 199,000 US$, за да направи светлината си по-силна, по-издръжлива и по-лесна за употреба.

Самата лампа струва около 10 US$. Това е много по-евтино от керосиновите лампи, които не само създават голям риск от пожар и са канцерогенни, но и струват на семействата 30% от приходите им, според екипа на GravityLight.

GravityLight първоначално ще бъде насочено към семейства в развиващи се страни, с фокус към Кения в първите етапи, като екипа се надява да осигури работа в региона, създавайки и продавайки лампите там.

Разбира се, най-доброто нещо на гравитацията е,че е безплатна (това, и факта, че държи всички ни да не излетим в космоса), така че след като първоначалната инвестиция е направена, лампите не струват нищо. Чудесно е когато хората използват проста наука, за да решават глобални проблеми!

източник: www.sciencealert.com
с
нимка: onpurpose.uk.com

 

И ОЩЕ

1 Коментар

  1. Polina

    Идеята е страхотна, но едва ли ще влезе в масово производство. Все пак всички мастодонти са навързани по веригата и трябва да печелят на гърба на бедните…

Коментари

Остави коментар. Email адресът ти ще остане скрит. Задължителните полета са маркирани (задължително)

ГОЛЕМИТЕ МОЗЪЦИ