Родният град на динозаврите

няма коментари 549 гледания

През януари, тази година, стана ясно, че кост, изкопана от строители в Китай преди десетилетие принадлежи на непознат вид динозавър сауропод, който има врат, дълъг, колкото половината му тяло. Сега, работници, които подновяват път в северен Китай са направили друго невероятно откритие – 43 фосила на динозавърски яйца.

Откритието е направено по-рано този месец в града Хеюан, провинция Гуандон, който с право си е заслужил името „родният град на динозаврите“. Според управата на града, над 17 000 части от яйца на динозаври са били открити от средата на 90-те години досега, когато ученици изравят първите яйца на строителна площадка, като ги объркват с камъни. Растящият брой на откритията прави Хеюуан рекордьор на Гинес за град с най-голяма колекция динозавърски яйца.

Сред последните разкопки са открити 19 напълно запазени, големи яйца, най-голямото от което 13 см в диаметър. На този етап, вида, на който принадлежат яйцата е неизвестен. Затова са изпратени на учени в китайската Академия на науките за по-подробни изследвания.

Заради научната стойност на тези открития, Ду Янли, директор на градския Музей на динозаврите, мисли, че строежите, на които са направени такива открития трябва да бъдат спрени. Това може да бъде проблем за града, защото д-р Янли е убеден, че в земята се крият още много яйца.

В Китай е незаконно да не предадеш открития като това на властите. Преди около 10 години фермер от Хеюан е бил арестуван след като полицията открила 557 фосила на яйца в дома му.

източник www.iflscience.com
снимки CNN

И ОЩЕ

Коментари

Остави коментар. Email адресът ти ще остане скрит. Задължителните полета са маркирани (задължително)

ГОЛЕМИТЕ МОЗЪЦИ