Симеон Колев: „Най-голямото предизвикателство е да бъдеш за пример.“

няма коментари 268 гледания

Simeon Kolev

 

Запознай се със Симо! Слушаме гласа му от ефира на БГ радио, където е водещ на сутрешния блок „Стартер“, но и сме го виждали да е част от какви ли не супер интересни инициативи. Симо е голям приятел на Музейко и често можеш да го срещнеш сред експозициите, докато си играе със своя син. В рамките на събитието „Месец за най-малките“ в Музейко неделята е посветена на всички бащи и техните деца и им отделя специално време за игри! Ето какво разказа Симо за суперсилите на татковците!

Симо, как се запозна с Музейко?

Още преди Музейко да ни приветства в своята сграда знаех, че той е “на път”. Запознах се с Весела Герчева заради усилията й да създаде детските кътове в някои от музеите в България. Покрай тях и покрай техния успех беше въпрос на време да се създаде забавно и любопитно място за деца, каквото сега е Музейко.

Ти си от татковците, които играят наравно със своите деца. Кое е любимото ви място за откривателство и забавление в Музейко?

Любимите места се променят заедно с интересите на сина ми. Сега искрено се радваме на новата лаборатория, където децата готвят и ходят на уроци по програмиране. Иначе вечният ни фаворит е планетариумът, както и “космическите” програми. Искам да отбележа и всички допълнителни курсове, които правите. Покрай един такъв курс преоткрихме силата на настолните игри.

В книгата „Мисия татко“ ти разказваш за забавната страна на бащинството. Кои са най-големите предизвикателства на това да си татко?

Най-голямото предизвикателство е да бъдеш за пример. Винаги, по всяко време, дори и хиперболизирано. Не вярвам в концепцията, че родителите трябва да бъдат приятели с децата си и да си споделят с тях успехи и несполуки. Не. Родителите трябва да държат децата си далеч от кръга на проблемите си и да бъдат герои в очите на децата си. Това е адски полезно за израстването и увереността на децата. И е трудно.

В Музейко неделя е посветена на татковците в рамките на Месец за най-малките. Защо е важно децата да прекарват време с мъжете в семейството?

Защото мъжете, бащите в семейството дават нещо, което майките просто не могат. Увереност и спокойствие. По-формланото онтошение на бащата към децата е ключово. Майката винаги е била по-педантична, по-фиксирана, понякога обсебваща, докато бащата е гледал по-отгоре. Този поглед е много важен за децата. Момчетата имат нужда от мъжа до себе си, като пример за подражание, а момиченцата също, този път, като модел, какъвто да търсят от бъдещите си партньори.

Коя е най-важната суперсила на татковците според теб?

Сещам се една история, която ни се случи, когато синът ми беше на около 3-4. Беше го страх от едно чудовище в гардероба. Аз му повярвах, че има чудовище и че надвисналата опасност е сериозна. Накрах го да събере цялата армия играчки, които има – танкове, самолети, бронирани машини и джипове. Обясних мо, колко могъщи въоръжени сили има и как никое чудовище не може да се изправи срещу такава мощ. Това беше. Повече никога не ми се оплака, че има чудовище в гардероба или където и да е. Разбра, че има на какво да разчита. Че може да разчита на нас, че ще го разберем, когато е уплашен и че има сили, които да се противопоставят на опасността. Ето това е силата на таткото – понякога вместо да интелектуалничи, просто да счупи опасността.

Следете страницата на Музейко за повече информация за Февруари – Месец за най-малките тук.

Коментари

Остави коментар. Email адресът ти ще остане скрит. Задължителните полета са маркирани (задължително)

ГОЛЕМИТЕ МОЗЪЦИ