100 години от рождението на сър Франсис Крик

няма коментари 356 гледания

На този ден (08.06) през далечната 1916 година е роден сър Франсис Крик! Знаеш ли кой е той?

Сър Франсис Крик е световно известен с изследванията на ДНК и получената през 1962 година Нобелова награда за медицина и физиология (споделена с Джеймс Уотсън и Морис Уилкинсън) за разкриването на структурата й под формата на двойна спирала. (която може би си виждал в дървото на Музейко)

Това, което може би малцина знаят е, че първоначално Крик е учил физика и има бакалавърска степен от University College London. Започва докторантура върху вискозитета в Кеймбридж, но Втората световна война прекъсва академичната му кариера и той започва служба в изследователската лаборатория към Адмиралтейството. Там, под ръководството на физика сър Джон Рандал (изобретателят на радара) се включва в разработването на магнитни и акустичини мини.  и има съществен принос в създаването на нова, изключително ефективна мина.

След войната, вдъхновен от Шрьодингер и Рандал, Франсис Крик се отдава на биологията. Знанията му по физика се оказват решаващи, тъй като в основата на откриването на структурата на ДНК стоят ренгенови кристалографски изображения (сложна работа!), на които той и Уотсън дават правилната тримерна интерпретация. С други думи – имали са прости снимки, и защото знаят много – са успели да ги представят на хората като 3D фигура!

Повече за биологията и ДНК структурата може да научиш в Музейко на етаж 1, посветен на науките, свързани с настоящето!  

 

И ОЩЕ

Коментари

Остави коментар. Email адресът ти ще остане скрит. Задължителните полета са маркирани (задължително)

ГОЛЕМИТЕ МОЗЪЦИ