SCIENCE PARTY ЦВЕТОВЕ. НИКОЛА КАРАВАСИЛЕВ РАЗКАЗВА ЗА ЦВЕТОВЕТЕ В АСТРОНОМИЯТА

няма коментари 392 гледания

Тъмното и обсипано със звезди нощно небе е една от най-красивите гледки, които човек може да види тук на Земята. С невъоръжено около все от нас може да преброи около 6 000 звезди, всяка от които изглежда като малка светеща точица, разположена на милиарди, милиарди километри от тук. Това, което обикновено с очите си ние не можем да видим е, е всяка една от тях има различен цвят. Оказва се, че той зависи само от температурата й, т.е. може да се използва  „термометър от разстояние“.

В лекцията си ще разкажа за това колко важно нещо в науката астрономия е цветът. На достъпен език ще обясня каква сложна наука седи зад цветните и безспорно много красиви снимки на космически обекти, които всеки от нас може да намери в Интернет. Ще отговорим на някои „лесни“ въпроси, като например: Защо небето ни е синьо?; Студен цвят ли е синьото?; Какъв всъщност е истинският цвят на Слънцето? и Колко бързо трябва да се движим, за да видим червения светофар като зелен? Също така, ще обърнем внимание на това колко интересна е Вселената, погледната в онези цветове, които ние не можем да възприемем с нашите очи, но вече сме построили уреди, които могат.

В края на лекцията, пред публиката ще демонстрираме забавен експеримент в който ще покажем как се смесват различните цветове, а също, че и сянката може да има цвят!

Очакваме те в Музейко на 30 септември след 19:30 за още научни забавления по време на нашето второ Science Party в Нощта на учените, когато празнуваме и рожден ден!

И ОЩЕ

Коментари

Остави коментар. Email адресът ти ще остане скрит. Задължителните полета са маркирани (задължително)

ГОЛЕМИТЕ МОЗЪЦИ